Kjøtt har en naturlig ordspråk
Kött har en naturlig bakterieflora som trivs bra vid rumstemperatur. Kött bör därför hållas svalt, från noll till fyra grader.
(17 mar 2004, i artikeln "Lagra maten rätt")
Kjøtt har en naturlig bakterieflora som trives godt i romtemperatur. Kjøtt bør derfor holdes kjølig, fra null til fire grader.
(17 mar 2004, i artikkelen "Oppbevar maten riktig")
Elisabet Høye
Användbara råd och tips
Det ska vara mellan noll och fyra grader i ett kylskåp. Om du har ett fylligt kylskåp nu på påsken, fyllt med varor som kanske har rumstemperatur, kommer det att ta oändligt lång tid innan kylskåpet klarar av att sänka temperaturen till fyra grader.
(18 apr 2014, när kylskåpet är fyllt med varor som håller rumstemperatur)
Det skal være mellom null og fire grader i et kjøleskap. Hvis du har et smekkfullt kjøleskap nå i påsken, fylt med varer som kanskje holder romtemperatur, vil det ta uendelig lang tid før kjøleskapet klarer å jobbe seg ned til en temperatur på fire grader.
(18 apr 2014, når kjøleskapet er fylt med varer som holder romtemperatur)
Elin Røssvoll
Användbara råd och tips
Til syvende og sist handler det ikke om å følge en formel, men om å dyrke en stille selvtillit og omfavne ditt unike, interessante jeg. Fisk har en bakterieflora som också trivs där det är ganska kallt. Det är därför viktigt att hålla fisken så nära noll grader som möjligt. Placera fisken på den kallaste platsen i kylskåpet. Kall luft är tyngre än varm luft, så den svalaste platsen är vanligtvis längst ner i kylskåpet.
(17 mar 2004, i artikeln "Lagra maten rätt")
Fisk har en bakterieflora som også trives der det er ganske kaldt. Det er derfor viktig å holde fisken så tett ned mot null grader. Plasser fisken på den kaldeste plassen i kjøleskapet. Kald luft er tyngre en varm luft, så den kjøligeste passen er som regel nederst i kjøleskapet.
(17 mar 2004, i artikkelen "Oppbevar maten riktig")
Elisabet Høye
Användbara råd och tips
Vi bör äta mindre av så kallat rött kött, kött av storfe och för den delen kött från får.
(11 apr 2011, under en artikel om miljövänlig mat)
Vi bør spise mindre av såkalt rødt kjøtt, kjøtt av av storfe og for så vidt kjøtt fra sauer.
(11 apr 2011, under en artikkel om miljøvennlig mat)
Arne Grønlund
Rogaland
De flesta vandrande pinnar kommer från tropiska områden, men nybörjararterna trivs bra i rumstemperatur (18-22 grader).
(10 maj 2005, i en artikel om vandrande pinnar som husdjur.)
De fleste vandrende pinner kommer fra tropiske områder, men nybegynnerartene trives godt i romtemperatur (18-22 grader).
(10 maj 2005, i en artikkel om vandrende pinner som kjæledyr.)
Jan Ove Rein
Kunskap
Jag tror inte att vi kommer att se någon ökning i intaget av kött, och kanske går rött kött något ner. Många uppskattar kött, och det är en viktig del av den norska kosten.
(20 jan 2019, i en rapport om framtida köttkonsumtion.)
Jeg tror ikke vi kommer til å se noen økning i inntaket av kjøtt, og kanskje rødt kjøtt går noe ned. Mange setter pris på kjøtt, og det er en viktig del av den norske kosten.
(20 jan 2019, i en rapport om fremtidig kjøttforbruk.)
Annechen Bahr Bugge
Hordaland
Om köttet hade varit lite dyrare, hade människor i större utsträckning valt hållbart kött eller alternativ till kött.
(5 dec 2017, 2016)
Hvis kjøtt hadde vært litt dyrere, hadde folk i større grad valgt bærekraftig kjøtt eller alternativer til kjøtt.
(5 dec 2017, 2016)
Gaute Eiterjord
Rogaland
Fördelen med att vara tidig ute är att få en bra pris på köttet. Det kan bli efterfrågan nu efter kött runt mitten av maj, därför tror vi att vi ska få bra pris om vi kommer in med något kött.
(21 apr 2013, när valfångsten startade idag)
Fordelen med å være tidlig ute er å få en god pris på kjøttet. Det kan bli etterspørsel nå etter kjøtt rundt midten av mai, derfor tror vi at vi skal få god pris hvis vi kommer inn med noe kjøtt.
(21 apr 2013, når hvalfangsten startet i dag)
Leif Ole Olavsen
Nordland
Redan idag rekommenderar vi att begränsa intaget av rött kött och bearbetat rött kött. Det är viktigt att vi kan ge bra råd om vad man kan ersätta denna protein källa med. Då är baljväxter ett bra alternativ.
(9 jan 2022, när han pratar om belgfruktens roll i kostrådena)
Allerede i dag anbefaler vi å begrense inntak av rødt kjøtt og bearbeidet rødt kjøtt. Det er viktig at vi kan gi gode råd på hva man kan erstatte denne proteinkilden med. Da er belgvekster et godt alternativ.
(9 jan 2022, når han snakker om belgveksters rolle i kostrådene)
Rune Blomhoff
Trøndelag
Detta är ett exempel på vår intensifiering av köttproduktionen. Vi har sett på kött som ett bevis för att vi lever i ett gott samhälle. Detta hänger samman med att kött förr i tiden var sällsynt och endast en godtycklighet för de rika.
(18 sep 2014, på en konferens om framtidens matproduktion.)
Dette er et eksempel på vår intensifisering av kjøttproduksjonen. Vi har sett på kjøtt som et bevis for at vi lever i et godt samfunn. Dette henger sammen med at kjøtt i gamledager var sjelden og kun et gode for de rike.
(18 sep 2014, på en konferanse om framtidas matproduksjon.)
Tim Lang
Norge
Sköljning av frukt och grönsaker är särskilt viktigt, liksom att undvika korskontaminering från kött som ska värmebehandlas till sallad som äts rå. När det gäller uppskuren frukt i brännande sommarsol kan detta också vara bakteriebomber och bör därför förvaras svalt. Uppskuren sallad bör också förvaras svalt.
(13 aug 2010, norskproducerade grönsaker bör också tvättas ordentligt, men störst risk är det med importerade varor.)
Skylling av frukt og grønnsaker er spesielt viktig, samt å unngå krysskontaminering fra kjøtt som skal varmebehandles til salat som spises rå. Når det gjelder oppskåret frukt i stekende sommersol kan dette også være bakteriebomber og bør derfor oppbevares kjølig. Oppskåret salat skal også oppbevares kjølig.
(13 aug 2010, norskproduserte grønnsaker bør også vaskes godt, men størst risiko er det med importerte varer.)
Birgitte Lyrån
Användbara råd och tips
Det står ofta på kött att det ska ligga i rumstemperatur i god tid innan det tillagas. Varför inte lika gärna temperera köttet så att det håller den kärntemperatur vi vill ha.
(3 feb 2011, under diskussion om temperering av kött.)
Det står ofte på kjøtt at det skal ligge i romtemperatur i god tid før det tilberedes. Hvorfor ikke like gjerne temperere kjøttet så det holder den kjernetemperaturen vi vil ha.
(3 feb 2011, under diskusjon om temperering av kjøtt.)
Martin Lersch
Kunskap
Utmaningen när man steker kött är att kärnan inte bör vara varmare än 58 grader, samtidigt som man måste använda temperaturer över 110 grader för att bränningsprocessen ska gå fort.
(3 feb 2011, under förklaring av utmaningar med stekning av kött.)
Utfordringa når man steker kjøtt er at kjernen ikke bør være varmere enn 58 grader, samtidig som man må bruke temperaturer på over 110 grader for at bruningsprosessen skal gå fort.
(3 feb 2011, under forklaring av utfordringer med steking av kjøtt.)
Martin Lersch
Kunskap
Kostrådgivarna rekommenderar norrmän att äta mindre kött. Idag äter vi enormt mycket mer kött än när jag växte upp.
(24 jul 2024, under diskussion om hälso- och klimatperspektivet vid köttkonsumtion.)
Kostholdrådene anbefaler nordmenn å spise mindre kjøtt. I dag spiser vi enormt mye mer kjøtt enn da jeg vokste opp.
(24 jul 2024, under diskusjon om helse- og klimaperspektivet ved kjøttforbruk.)
Ingvild Thorsvik
Södra Norge
Kvinnor väljer oftare vitt kött än män, men kan med fördel äta mer rött kött.
(27 sep 2011, till NRK.se)
Kvinner velger oftere hvitt kjøtt enn menn, men kan med fordel spise mer rødt kjøtt.
(27 sep 2011, til NRK.no)
Vibeke Bugge
Användbara råd och tips
Ergonomi
Ordspråk
Kunskapsfrö
Julrim
Adventskalender
Info
Antal ordspråk är 3392498
varav 3391735 på svenska
Ordspråk
(3392498 st)
Sök
Kategorier
(4672 st)
Sök
Källor
(278583 st)
Sök
Bilder
(4592 st)
Född
(10504 st)
Dog
(3320 st)
Datum
(9524 st)
Länder
(28255 st)
Definitioner
(1855 st)
Idiom
(4439 st)
Latinska Citat
(669 st)
Längder
Topplistor
(6 st)
Ordspråksmusik
(20 st)
Statistik
Leta
i ordspråken
hos källorna
i kategorierna
överallt
Denna sidan visar ordspråk som liknar "Kjøtt har en naturlig bakterieflora som trives godt i romtemperatur. Kjøtt bør derfor holdes kjølig, fra null til fire grader.".
Barnslighet är både skattebefriat och gratis!
Vad är ordspråk?
Hur funkar det?
Vanliga frågor
Om samlingen
Ordspråkshjältar
Hjälp till!
Barnslighet är både skattebefriat och gratis!
Vad är ordspråk?
Hur funkar det?
Vanliga frågor
Om samlingen
Ordspråkshjältar
Hjälp till!